Hoe is het in jouw straat gesteld? Kan je rustig vertoeven in je straat of is het een lawaaierige en gevaarlijke plek? Wat is er goed en wat moet grondig verbeteren?

Met de leefbare-straten-scan onderzoeken we samen drie aspecten: de snelheid van het verkeer, het lawaai, en jouw beleving van de straat. Tijdens de workshop op de stoep worden jouw ervaringen, indrukken en opinies verzameld terwijl een bakfiets (zie foto hierboven) gegevens doorstuurt over de snelheid en de geluidsdruk van de voorbijrijdende wagens. Deelnemers zien die metingen real-time tijdens de workshop, dus kunnen zich een beeld vormen van wat snelheid en lawaai werkelijk zijn. Per workshop wordt het voorbijrijdend gemotoriseerd verkeer op een viertal plaatsen gemeten. Nadien volgt een rapport met alle verzamelde gegevens: snelheid, geluid en lijst van pijnpunten en mogelijke oplossingen. Dat kan je dan desgewenst gebruiken voor verdere actie naar gemeente en/of politie toe.

Interesse om jouw straat en buurt te laten doorlichten? Brusselse verenigingen, wijkcomités, scholen en geëngageerde burgers kunnen een gratis workshopbegeleiding aanvragen bij johanna.be, vzw. Neem contact op met ons en we bespreken de mogelijkheden!

Praktisch:

  • Aanvragen via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Ideale grootte van de groep: 3 tot 8 personen. Reken op ongeveer 2 uur in totaal.
  • Plaats: op de stoep naast de plaats waar we willen meten. Voorbijgangers zien wat er gaande is en willen misschien ook even zien hoe snel de auto’s voorbijkomen en worden dan ook uitgenodigd om hun opinie te geven over de straat. We komen met de meetfiets en het nodige materiaal naar een afgesproken eerste meetpunt, brainstormen terwijl de meetgegevens (snelheid, lawaai) binnenlopen en bespreken de observaties. Dit doen we op een viertal plaatsen in je buurt. We ronden af met – indien jullie dat wensen – afspraken over wie welke stappen neemt om verbeteringen te vragen, en bekijken hoe johanna.be, vzw, je hierbij kan helpen.
  • Deze begeleiding is gratis voor verenigingen, wijkcomités, scholen of geëngageerde burgers uit het Brussels gewest.
  • In het Nederlands, het Frans of in de typisch Brusselse mengelmoes van beiden.

Een initiatief van johanna.be, vzw, met de steun van Brussel Mobiliteit.