Uncategorised

Samen met een aantal gelijkgezinde organisaties en individuen willen we de Stop De Kindermoord Coalitie opzetten. Hoe exact weten we nog niet, maar daar komt hopelijk snel verandering in. Zin om mee te brainstormen? Stuur een mail naar Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. . Graag met enige context van waaruit je wil meewerken. 

Als eerste taak stellen we een charter op. Heb je enige suggestie van zaken of paragrafen die je graag in dat charter ziet, stuur die graag door.

 

GDPR disclaimer: door het sturen van een mail naar Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. ga je akkoord dat johanna.be je gegevens bewaart louter binnen het kader van dit project. We geven deze niet door aan anderen dan deze binnen de stuurgroep van Stop De Kindermoord.

 

Hoe is het in jouw straat gesteld? Kan je rustig vertoeven in je straat of is het een lawaaierige en gevaarlijke plek? Wat is er goed en wat moet grondig verbeteren?

Met de leefbare-straten-scan onderzoeken we samen drie aspecten: de snelheid van het verkeer, het lawaai, en jouw beleving van de straat. Tijdens de workshop op de stoep worden jouw ervaringen, indrukken en opinies verzameld terwijl een bakfiets (zie foto hierboven) gegevens doorstuurt over de snelheid en de geluidsdruk van de voorbijrijdende wagens. Deelnemers zien die metingen real-time tijdens de workshop, dus kunnen zich een beeld vormen van wat snelheid en lawaai werkelijk zijn. Per workshop wordt het voorbijrijdend gemotoriseerd verkeer op een viertal plaatsen gemeten. Nadien volgt een rapport met alle verzamelde gegevens: snelheid, geluid en lijst van pijnpunten en mogelijke oplossingen. Dat kan je dan desgewenst gebruiken voor verdere actie naar gemeente en/of politie toe.

Interesse om jouw straat en buurt te laten doorlichten? Brusselse verenigingen, wijkcomités, scholen en geëngageerde burgers kunnen een gratis workshopbegeleiding aanvragen bij johanna.be, vzw. Neem contact op met ons en we bespreken de mogelijkheden!

Praktisch:

  • Aanvragen via Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.
  • Ideale grootte van de groep: 3 tot 8 personen. Reken op ongeveer 2 uur in totaal.
  • Plaats: op de stoep naast de plaats waar we willen meten. Voorbijgangers zien wat er gaande is en willen misschien ook even zien hoe snel de auto’s voorbijkomen en worden dan ook uitgenodigd om hun opinie te geven over de straat. We komen met de meetfiets en het nodige materiaal naar een afgesproken eerste meetpunt, brainstormen terwijl de meetgegevens (snelheid, lawaai) binnenlopen en bespreken de observaties. Dit doen we op een viertal plaatsen in je buurt. We ronden af met – indien jullie dat wensen – afspraken over wie welke stappen neemt om verbeteringen te vragen, en bekijken hoe johanna.be, vzw, je hierbij kan helpen.
  • Deze begeleiding is gratis voor verenigingen, wijkcomités, scholen of geëngageerde burgers uit het Brussels gewest.
  • In het Nederlands, het Frans of in de typisch Brusselse mengelmoes van beiden.

Een initiatief van johanna.be, vzw, met de steun van Brussel Mobiliteit.  

      

Een eerste analyse gebaseerd op metingen met onze prototype snelheidsmeetfiets werd aan Brussel Mobiliteit bezorgd. We vergeleken de door de bestuurders gekozen snelheden op enkele kortere 30-segmenten in een overwegend 50km/uur verkeersas (N226, Hymans/Vandevelde). Lees het artikel (Hymans/Vandevelde) hier