Living End Streets

Een doorlopende straat is een straat die voor automobilisten doodloopt, maar waar je als voetganger en/of fietser wél door kan.

Vroeger werd de signalisatie enkel voor de automobilisten ontworpen. Met behulp van een sticker die we ontwierpen in samenwerking met de Internationale Voetgangersfederatie, kan het gemeentebestuur haar verkeersborden ‘doodlopende straat’ nu omvormen tot borden die correct aangeven over welk soort straat het gaat. Voetgangers of fietsers krijgen de informatie waar ze recht op hebben en kunnen een meestal veiliger en aangenamer traject kiezen. En hopelijk worden mensen uit de buurt die hun auto namen voor een kleine verplaatsing door dit bord gestimuleerd om de volgende keer te voet of met de fiets te komen.

Het bord kreeg na de lancering een bijkomende officiële erkenning en een nummer (bord F45b) door de goedkeuring van de wet hierover in het federale parlement. Wegbeheerders kunnen nu ofwel een sticker aanbrengen op bestaande borden, of nieuwe borden met deze informatie bestellen.

We schatten dat er in België ondertussen meer dan 10.000 doorlopende straat borden staan! 

           

Bij onze Zwitserse collega’s heet het “impasse avec exceptions”, “Sackgasse mit Ausnahme” of “Strada senza uscita con eccezioni”

https://mobilitepietonne.ch/nos-themes/planification-des-reseaux-pietons-315/impasse-avec-exceptions/

De voetgangersvereniging Tous à Pied promoot doorlopende straten in Wallonië (en Brussel): https://www.tousapied.be/nos-projets/liberez-vos-impasses/